Tuesday, February 19, 2013

KERJAYA SEBAGAI PEGAWAI PERANCANG BANDAR & DESA

Assalamualaikum..w.b.t
Salam Perjuangan..
Salam Sanjungan Bangsa..
Salam Satu Malaysia..



BERMINAT UNTUK JANA PENDAPATAN HEBAT HANYA ONLINE SANTAI?


SILA KLIK DI SINI


Entry kali ni nak share sikit pasal kerjaya bidang perancangan bandar & wilayah..memandangkan sy menuntut dlm bidang or jurusan ini..ramai yg tertanya-tanya profession ini malahan ada yg samakan dengan kerjaya seorang arkitek?..Berbeza sama sekali...Diploma Perancangan Bandar & Wilayah?Ijazah Sarjana Muda Perancangan Bandar & Wilayah?pernah dengar x?mase dulu after je result SPM 2008 keluar..sy terclick satu kos diploma ni..rase mcm menarik dan hebat...Sedap didengar dan panjang ayatnyaaa..weeee...Xsangka pula dapat wlaupun pilihan ketiga mase tu..Pilihan pertama & kedua..amik kos undang-undang kat UIAM & Asasi undang-undang UiTM..xde rezeki nak amik bidang law..Serius katakan dari umur 6 tahun lg sy bercita-cita nk jd seorang peguam.Memang agak pelik bila je dapat kos ni..Dalam hati mcm2 perasaan bermain di fikiran..Bolehke aku ni nk rancang2 bandar nanti?...Alhamdulilah selama 3 tahun belajar di Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Jalan Semarak, K.lumpur sy byk belajar pasal bidang ni.. Daripada seorang yang tidak pandai nk mengukur jalan..tidak tahu menahu pasal bandar..now, sy sedang berkenalan lg dan menyambung pengajian di peringkat Ijazah Sarjana Muda di UTM Skudai, Johor Bahru...

Ayuh Rancang!Bangunkan Bandar!
OK, apa yg saya ingin katakan di sini mereka yang terlibat secara langsung dengan tugas yang berat lagi mencabar ini ialah Perancang bandar dan wilayah. Apakah sebenarnya tugas sebagai perancang bandar dan wilayah? Sebenarnya, pekerjaan ini merangkumi penyediaan pelan-pelan pembangunan kawasan-kawasan bandar, wilayah atau kawasan luar bandar. Pembukaan dan pembangunan sesuatu kawasan seperti bandar-bandar baru dan kawasan-kawasan penempatan memerlukan perancangan, susun atur serta pelan yang sistematik. Ini bertujuan mengelakkan sesebuah kawasan yang dibangunkan itu mendatangkan masalah dalam jangka panjang seperti kesesakan , pencemaran serta pembangunan persekitaran yang tidak teratur.

A goal without a plan is just a wish

Mereka juga terlibat dalam penyediaan pelan-pelan tempatan yang lebih terperinci yang sangat diperlukan untuk kawalan pembangunan. Selain itu, sebagai perancang mereka bertanggungjawab menterjemah dasar dan aspirasi kerajaan ke dalam pembangunan penempatan supaya selesa didiami rakyat.Dalam menjalankan tugasnya seorang jururancang dibantu oleh pembantu teknik dalam kerja-kerja seperti melukis dan mewarna pelan, membuat kajian tapak, mengumpul dan memproses data serta lain-lain kerja berkaitan. Kursus perancangan bandar dan wilayah yang ditawarkan di universiti dan institusi pengajian tinggi tempatan bertujuan melatih dan mengeluarkan jururancang bandar dan wilayah yang diperlukan negara. Selain itu, ia bertujuan membentuk dan memperkembangkan suatu rangka pendidikan yang sesuai dengan keperluan dan aspirasi negara pada masa kini dan akan datang.

Transformasi Perancang Pendukung Wawasan

Semasa pengajian pelajar akan didedahkan berkaitan bidang ini termasuk teori perancangan, prinsip dan amalan, undang-undang, teknik-teknik perancangan, mereka bentuk serta pengetahuan asas perancangan. Pengajian ini juga menitikberatkan tentang kefahaman yang berkaitan perancangan seperti aspek geografi, alam sekitar, ekonomi, kejuruteraan, ukur tanah, pengurusan serta sains asas. Tapi, kemahiran melukis satu kelebihan untuk pelajar..

Pelajar tidak perlu bimbang dengan peluang pekerjaan selepas menamatkan pengajian di bidang ini. Ini kerana lulusannya mempunyai peluang kerjaya yang baik di mana pelajar boleh bekerja di jabatan atau agensi kerajaan termasuk Perbadanan Pembangunan Bandar, Dewan Bandaraya, majlis-majlis perbandaran, Perbandaran Pembangunan Bandar (UDA), serta Lembaga Kemajuan dan Pembangunan Wilayah. Selain itu lulusan di bidang ini boleh berkhidmat dengan firma-firma swasta di bidang perancangan dan pelaburan harta benda.





P/S: Jangan bimbang walaupun dapat kos ini..teruskan minat dan belajar..lama kelamaan bila dah terbiasa, rasa minat itu akan datang..so..good luck..=)

55 comments:

  1. My junior. .all the best for you. :)

    ReplyDelete
  2. salam... i sedang mencari tempat untuk latihan industri untuk perancang bandar area johor bahru. awak tahu tak??

    ReplyDelete
  3. salam... i sedang mencari tempat untuk latihan industri untuk perancang bandar area johor bahru. awak tahu tak??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam..kt Johor memang byk tempat praktikal..under firm or kerajaan...Rj Planning Consultant?RA Planning..IRDA..etc..you bleh google kt internet..nanti kuar sume senarai firm kt jb..

      Delete
  4. assalamualaikum.. bang,sy bru dpt rsult upu,lpsb stpm..dpt kos ISM prncgn bndr n wilayah..apa basic kos ni ye..ade add math ke?? sains fizik?? sy xda basic add math..mlukis pon xtw..kirenye kos ni sy men isi je,sbb bkn 1st choice..sy isi sbb ia brkaitan ngn geografi.. sy ad basic geografi.. mntk tlg abg cter psl kos ni..ssh x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..saudara Amin...Tahniah for upu result.dpt mane..UTM Skudai ka?...Kos ni lebih kpd geografi..Okla kalau terer geog...Fizik or add math tu jauh sekali xde..kursus ni merangkumi 60% sastera dan 40% sains dan matematik secara asasnya...ada subjek yang belajar pasal akta-akta perancangan dan pemajuan, contonya Akta Kanun Tanah Negara yang menerangkan tentang syarat-syarat yang perlu dipatuhi dlm proses merancang dan membangun, memerlukan pelajar menghafal akta-akta penting tersebut..Kiraan pun ada, tetapi tidaklah terlalu rumit, kiraan seperti matematik moden sahaja terutamanya semasa hendak membuat pelan susunatur sesebuah projek pembangunan seperti perumahan, kiraan diperlukan untuk mengetahui jumlah unit rumah, luas kawasan pembangunan, kepadatan or densiti kawasan dll..Melukis tu jgn risau sbb xlah detail mcm lukisan arkitek..lukis plan pembangunan..lukis peta...tp bidang ni skrang lebih kpd ..aplikasi spt AUTOCAD, GOOGLE SKETCHUP,GOOGLE EARTH..tu kira basic la..Apepun bidang ni best..GOOD LUCK...

      Delete
    2. Abang boleh cite lg x...sbb sy pn buat semak dpt jgk kos tu..blh whsp sy tk 0199671609..sy nk tnye lebih lg

      Delete
  5. assalamualaikum.. bang,sy bru dpt rsult upu,lpsb stpm..dpt kos ISM prncgn bndr n wilayah..apa basic kos ni ye..ade add math ke?? sains fizik?? sy xda basic add math..mlukis pon xtw..kirenye kos ni sy men isi je,sbb bkn 1st choice..sy isi sbb ia brkaitan ngn geografi.. sy ad basic geografi.. mntk tlg abg cter psl kos ni..ssh x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Paling penting minat mesti ada..kalo hnya blajar dan dari awal xminat..susah sgt jdnyee..Belajar jer..tiada yg susah n senang..Xtido malam tu besela kos ni..:)

      P/S:Kos ni mase depan cerah..xsemua org amik..ada kuota setiap negeri..so good luck..

      Delete
    2. kerjaya selepas nie?? contoh2

      Delete
  6. saya sekarang dalam kos tu .perancangan bandar dan wilayah . best :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best kan..mula2 je rase stress..hihi..lame2 ok jer..u mane?UTM ka?

      Delete
  7. hai! saya pelajar SPM dan berada di kelas aliran sains tulen. boleh nagi pendapat tak? saya memamg minat kursus ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pendapat tu bidang ni ker?mksud?minat nk sambung kos ni ke?kalau pendapat tu sy dah terangkan kat atas semua..

      Delete
  8. AsSalam..hai..sy pon student town planning dr UiTM Shah Alam.. Actually, sy sedang mencari tempat praktikal tup2 terpandang blog ni..Saya kagum dengan awak, awak bgtu positif dalam bidang ni.. Ape yg sy bace dalam blog awk pon dah memberi gambaran sebenar dalam bidang perancangan ni..Ye, bidang ni memang menarik bg sape yg suke travel tp biasa la kan blaja mane ade senang tambahan bg yg studio base nikan..Saya harap semoga awk sukses dalam bidang town planning..

    ReplyDelete
  9. Waalaikumussalam..terima kasih..oo..yeke..tahun brapa?kt sana pun ad ramai jugak la kwn2 town planning..haritu ada join x PSA kt UTM Skudai?

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. salam..besok saya ada intview kat uitm merbok kos perancangan bandar dan wilayah..kwan sy ckap ada ujian lukis dan kena speaking..adakah sy kna spking tntng apa itu prncngan bndar dn wlyh? sy tkut sgt klau xbleh jwab slan2 yg dbrkan tu..tlong doakan spya sy dpt buat yg trbaik utk esok ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  12. Wassalam..Uitm ke?Sy UTM..kitorang dulu xde pun temuduga..tp kwn2 yg amik urban planning kt Uitm ramai..Uitm Seri Iskandar Perak..diorang ad bgtau jugak pasal interview tu..mcm2 diorang bawak...lukisan kejuruteraan sewaktu form 4 n form 5 kt Sekolah teknik pun diorang bawak..kena jd plik dr yg lain..kwn sy dulu temuduga dia ckp kena lukis bangunan...mybe dr situ kot..dia dpt tau cara kita menterjemah lukisan biasa menjadi perspektif 1 point or two point.skill & teknik sketch masing2 mungkin berbeza...gud luck for you..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalamualaikum. saya nk tanya , saya tak ada basic lukisan kejuruteraan. masa temuduga tu memang kne bawak barang2 lukisan kejuruteraan dan hasil lukisan ke? sedngkan saya tak amik mase sekolah. pendidikan seni ada la saya amik. dan memang nnti kne lukis bangunan? sbb ada yang kate hnye lukisan bongkah2 sahaja. saya risau sbb saya tak ada basic lukisan kejuruteraan.

      Delete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. slm...sy student uitm shah alm..bru sem 3...huhuuu kalau boleh nk kongsi pndapt dlm bidang nie,,,,skrg nieh tgah bt plan konsep utk town centre & then smbg y recreation...tp serius ckp sem nie memg bzy,,,dgn studio lg sbject lain lg...(sja nk luah parasaan,,huhuu)

    ReplyDelete
  15. Salam.saya bru dpt tawaran sarjana muda prncngn bandar ..ape yg sy blja mse dip (dip rekabentuk industri ) mmg lari jauh kiranya ni... so agak nervous ble dh dpt twrn dr uitm..so far basic yg sy ad hanya autocad dgn goggle sketchup.. yg lain sy hanya phm secara basic sje.. ad ape2 advice x sblm sy mula class nanti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..ok..sy hnya bg pendapat k..autocad & google sketchup dah ade..kira ok da tu..Mostly, studio byk pkai autocad n sketchup too..Yg lain2 mcm GIS, Map Info perlu blajar jugak..Rekabentuk industri?bleh transfer kredit x?Kami dulu dtg xpndai ape2..semua bermula dr A to z..zero...hihi..

      Delete
  16. salam.saya minattttttttttt ini bidang walopon tak tahu pasal ni..huhu..lgi sebulan lebey je lgi nk hbis mtrik..pompuan senang ke dpt keje bidang tu???sbb mak ayah cm x kenan je..tp sy sukeeeee..huhu :( kbye

    ReplyDelete
  17. salam..saya nk cri tempat practical di sekitar johor..trjumpe dgn blog ni..hehe..sy skunk thun dua ijazah perancang bandar dan wilayah di usm..nk cri tmpat prctical

    ReplyDelete
  18. assalamualaikum..sya baru dpat result spm..sya berminat belajar perancang bandar n wilayah nie,, sya dpat 2A,4B.2C 1D. yg D to bahasa inggeris..adakah saya layak untuk belajar perancang bandar dan wilayah nie...???

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kat UiTM BI sekadar lulus untuk kos ni.

      Delete
  19. salam..just nak tnye, kalau student yg ambik aliran pure sains nak apply course ni boleh ke? ke dye lebih utamakan student yg ambik aliran kejuruteraan masa form 4 and 5?

    ReplyDelete
  20. as salam..sy lepasan stpm n bminat ng kos ni..sy tgk klayakan n ianya lyk dgn result sy..tapi kos ni mlibatkan pelan2 n layakkah sy wlaupun sy x de basic lukisan kjuruteraan ? sy risau sbb kwn2 ckp sy kna ada basic lukisan ..

    ReplyDelete
  21. as salam..sy lepasan stpm n bminat ng kos ni..sy tgk klayakan n ianya lyk dgn result sy..tapi kos ni mlibatkan pelan2 n layakkah sy wlaupun sy x de basic lukisan kjuruteraan ? sy risau sbb kwn2 ckp sy kna ada basic lukisan ..

    ReplyDelete
  22. as salam..sy lepasan stpm n bminat ng kos ni..sy tgk klayakan n ianya lyk dgn result sy..tapi kos ni mlibatkan pelan2 n layakkah sy wlaupun sy x de basic lukisan kjuruteraan ? sy risau sbb kwn2 ckp sy kna ada basic lukisan ..

    ReplyDelete
  23. salam..ank akk kena temuduga 19/4 ..dia mcm blurrr je...x tahu nk jwb ape2..melukis plk akk tngk kaku jer..ada tips x utk temuduga ni..biasa soaln yg mcmna akn di tanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan risau. anak makcik sama mcam saya. jumpa di UITM sabtu ni. dia akan paksa kita speaking dan uji kereaktiviti kita. Pasal melukis tu memang ada. tapi cuma sekadar asas melukis. seperti bentuk bulat, petak dan sbgainya. Contoh soalan yang akan diberi , "jika anda ada kawasan lapang. apa yang anda akan lakukan dngn kawan itu"

      Delete
    2. assalamualikum. saya pun ada temuduga sabtu. tpi saya tak ada basic lukisan kejuruteraan. saya risau. memang kene bawa ke barang2 lukisan kejuruteraan tu? mase sekolah saya amik seni je dan saya ada folio projek seni utk dibawa.

      Delete
    3. Tidak mengapa. jika yang tidak ambil LK nanti dia akan ajar semula basic LK sahaja. tidak perlu belajar subjek itu secara mendalam untuk course ini.

      Delete
  24. Salam, saya nak tnya mngenai sub and topic yg akan diajar bg jurusan ni berkait rapat x dngan engineering? Ap bezanya kualiti dlm sistem pembelajaran bg course ni bg UIAM ngan UITM? *lepasan SPM2012

    ReplyDelete
  25. alhamdulillah....ank mkcik dah berjaya mndapat tempat di uitm dlm bidang perancang bandar...thnks....blog anak ni byk membantu ank mkcik semasa seisi temuduga......

    ReplyDelete
  26. assalamualaikum...
    saya minat kos ini tapi saya tak minat seni jadi..
    sy nak tau samaada kos ini memeluhkan kemahiran seni banyak ke tidak...

    ReplyDelete
  27. salam. sy dpt kos diploma perancangan bandar n wilayah di utm space... perlukah sy beli laptop untk kos ini.. tlong jawab yew

    ReplyDelete
  28. hello. assalamualaikum. i just read your post just now. saya lepasan STPM '13. so, saya nak tanya, macam mana requirement yang basically course ni nak? bagi lepasan diploma dalam course ni maybe senang sikit sebab dah belajar about the basics. for me yang tak ada basic, macam mana? and, selalunya perempuan cerah tak peluang dia dalam study in this course and work as urb. and reg. planning officer? i hope you'll notice my comment and reply. i really need to know about it. thank you :D

    ReplyDelete
  29. Assalam. Hi, sy graduan ijazah sarjana muda sastera (geografi), UM. Sy nak tahu, ada relate sangat tak antara geografi dgn bdg urban planning ni ye? Maksudnya utk apply kerja dalam sbg urban planning? Tambahan kami diajar RS, GIS & google earth shj. AutoCAD or software lain kami x didedahkan. Agak sukar nak apply kerja selain dr bidang GIS since ramai tak familiar dgn bidang geografi ni. Harap boleh bg pandangan. Thanks..

    ReplyDelete
  30. assalamualaikum . sy bru je hbis matrik and ad apply course ni untk further degree . skill in drawing and sketching ect , mmg penting ke nk major course ni ? wow , sy student pure sc , never tried sketching like seriuosly . haha . cita cita nk apply medic after matrik tapi pointer tak cukup since for medic they need 3.8 and above

    ReplyDelete
  31. Assalamaualaikum .saya baru sahaja terpilih sebagai second intake dekat polimas dalam course ni. Tapi saya tak ada basic melukis dan geografi sehingga tingkatan 3 sahaja. Adakah nanti sedikit sebanyak menyusahkan saya ?

    ReplyDelete
  32. untungla abg dpt course ni kt utm skudai . Sy apply hrtu..xdpt pn.pdhal pointer dh tngi dr yg dkhndaki..err sedih

    ReplyDelete
  33. nak tanya..masa interview mmang kena melukis ke?

    ReplyDelete
  34. Assalamualaikum sy nak tanya course ni dia memang kena lk kuat ke just basic2 jer? sbb sy memang studet lukisan kejuruteraan time form 4 form 5 tpi tu la lk sy cukup2 makan jer spm ni

    ReplyDelete
  35. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  36. stpm leaver 3.00 pngk. Layak ke mohon kos ni untuk utm?

    ReplyDelete